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Questions referred

1. Must Article 1(2) of Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 (1) be interpreted as precluding the application of the provi-
sions of the directive in regard to the examination of the fairness of individual contractual terms concerning non-interest credit 
costs, in the case where the legislative provisions in force in a Member State impose an upper limit on those costs by providing 
that non-interest credit costs arising from a consumer credit agreement are not payable in excess of the maximum non-interest 
credit costs calculated in the manner prescribed by law or the total amount of the credit?

2. Must Article 4(2) of Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 be interpreted as meaning that a non-interest cost incurred 
and paid by a borrower together with a loan, in addition to interest, related to the conclusion of the agreement and the granting 
of the loan itself (in the form of a fee, commission or otherwise), as a term of that agreement, is, if expressed in plain intelligible 
language, not subject to the assessment expressed in that provision in the context of its unfairness?

3. Must Article 4(2) of Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 be interpreted as meaning that contractual terms which 
introduce various types of costs associated with the granting of a loan are not expressed ‘in plain intelligible language’ if they do 
not explain in return for what specific services they are charged and do not allow the consumer to determine the differences 
between them?

(1) Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 on unfair terms in consumer contracts (OJ 1993 L 95, p. 29).
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Question referred

Are a provision in a collective agreement and an employer’s practice, pursuant to which, for the purposes of remuneration and promo-
tion, the length of service of a part-time female employee whose working hours are ‘distributed vertically’ over the whole year is to be 
calculated solely on the basis of time actually worked, contrary to Clause 4(1) and (2) of the Framework Agreement on part-time work 
[annexed to] Council Directive 97/81/EC of 15 December 1997, (1) and to Articles 2(1)(b) and 14(1) of Directive 2006/54/EC of the 
European Parliament and of the Council of 5 July 2006 on the implementation of the principle of equal opportunities and equal treat-
ment of men and women in matters of employment and occupation (recast)? (2)

(1) Council Directive 97/81/EC of 15 December 1997 concerning the Framework Agreement on part-time work concluded by UNICE, CEEP and the 
ETUC (OJ 1998 L 14, p. 9).

(2) Directive 2006/54/EC of the European Parliament and of the Council of 5 July 2006 on the implementation of the principle of equal opportunities 
and equal treatment of men and women in matters of employment and occupation (OJ 2006 L 204, p. 23).
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Where the loss of a suitcase has been established, must the airline compensate the passenger in each and every case with the maximum 
compensation limit of SDR 1 131, since that is the most serious of the situations provided for in Articles 17(2) and 22(2) of the Mon-
treal Convention of 28 May 1999, or is that maximum compensation limit one which can be adjusted by the court, including in the 
event of loss of a suitcase, in the light of the circumstances, so that the amount of SDR 1 131 will be awarded only if the passenger 
establishes, by whatever means are permitted in law, that the value of the items and personal effects he was carrying in the checked 
baggage, and of those which he had to purchase to replace them, came to that limit, or, failing that, may other criteria be taken into 
account, such as, for example, the weight of the suitcase or whether the baggage was lost on the outbound or return journey, for the 
purposes of assessing the non-material damage caused by the inconvenience arising from the loss of the passenger’s baggage?
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